Τζάνκι - Ουίλιαμ Μπάροουζ

Τζάνκι - Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ

[...]

   Πολλά έχουν ειπωθεί για την αφροδισιακή δράση του χόρτου. Για κάποιον λόγο οι επιστήμονες είναι απρόθυμοι να αποδεχτούν την ύπαρξη αφροδισιακών ουσιών, οπότε και οι περισσότεροι φαρμακολόγοι ισχυρίζονται πως "δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στην επικρατούσα άποψη πως το χόρτο διαθέτει αφροδισιακή δράση". Μπορώ να πω με σιγουριά πως το σεξ υπό την επήρειά του είναι απολαυστικότερο. Αυτή την άποψη μπορεί να την επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει καλής ποιότητας χόρτο.
   Άλλοι λένε πως αν καπνίζεις χόρτο τρελαίνεσαι. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μορφή τρέλας η οποία προκαλείται από την υπερβολική χρήση χόρτου. Αυτή η πάθηση διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες. Προφανώς το χόρτο που διακινείται στις ΗΠΑ δεν είναι αρκετά δυνατό ώστε να σε ξετινάξει και η ψύχωση λόγω χρήσης χόρτου σπανίζει στην Αμερική. Ωστόσο στη Μέση Ανατολή θεωρείται συνηθισμένη. Η ψύχωση που προκαλείται από τη χρήση χόρτου μοιάζει κάπως με τρομώδες παραλήρημα και υποχωρεί αμέσως μετά την επήρεια. Η πιθανότητα να τρελαθεί κάποιος που καπνίζει μερικά γάρα τη μέρα είναι ίδια με αυτή που έχει όποιος πίνει μερικά κοκτέιλ πριν το φαγητό.
   Το εξής, όμως, είναι αλήθεια. Όποιος βρίσκεται υπό την επήρεια χόρτου είναι τελείως ακατάλληλος για να οδηγήσει.

[...]

[...]

   "Ορίστε η κόκα", είπε. "Πρόσεχε γιατί βαράει".
   Άδειασα το φακελάκι της μορφίνης στο κουτάλι και πρόσθεσα λίγο νερό. Καμιά σαρανταριά μιλιγκράμ, σκέφτηκα. Καλύτερα σαράντα παρά εκατό. Κράτησα ένα σπίρτο κάτω από το κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μορφίνη. Η κόκα δεν θέλει ζέσταμα. Πρόσθεσα λίγη κοκαΐνη με την άκρη ενός σουγιά και διαλύθηκε ακαριαία, σαν χιόνι πάνω σε νερό. Έσφιξα μια ξεφτισμένη γραβάτα στο μπράτσο μου. Κοντανάσαινα από έξαψη και τα χέρια μου έτρεμαν.
    "Δεν μου τη βαράς εσύ, Άικ;"
   Ο γέρο-Άικ χτύπησε ελαφρά τη φλέβα με το δάχτυλό του κρατώωντας το σταγονόμετρο σταθερά ανάμεσα στον αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάχτυλα. Ο Άικ ήταν επιδέξιος. Ούτε που αισθάθηκα τη βελόνα καθώς έμπαινε στη φλέβα. Σκούρο κόκκινο αίμα ξεχύθηκε μέσα στο σταγονόμετρο.
   "Εντάξει", είπε. "Άσ' τη".
   Χαλάρωσα τη γραβάτα και το σταγονόμετρο άδειασε στη φλέβα μου. Η κόκα με χτύπησε στο κεφάλι. Ταυτόχρονα με την ηδονική ζαλάδα και την ανάταση της κοκαΐνης ένιωσα και την επίδραση της μορφίνης καθώς εξαπλωνόταν ανά κύματα χαλάρωσης στο σώμα μου.
   "Εντάξει ήταν;" ρώτησε χαμογεώντας ο Άικ.
   "Αν ο Θεός έφτιαξε τίποτα καλύτερο, το κράτησε για πάρτη του", είπα.
   Ο Άικ καθάριζε τη βελόνα ρίχνοντας μέσα νερό.
   "Εντάξει", πήρε ένα ανόητο ύφος και είπε, "όταν θα μας φωνάξουν εκεί απάνω, εμείς θα 'μαστε ήδη εκεί, έτσι;"

[...]

Απόσπασμα από το 'Τζάνκι' - Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ

Σχόλια